Monday, March 10, 2014

Mükemmel örnek Ukrayna


Ukrayna krizinin, Ossip Mandelstam’ın “Sum Vremeni”  (zamanın gürültüsü) deyimini ödünç alırsak, zamanın gürültüsünün mükemmel bir örneğini oluşturduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz.
Neler yok ki Ukrayna krizinin içinde? Yönetemeyenler ve yönetilmek istemeyenler. Soğuk Savaş sonrası emperyalizm, yükselen güçler, hegemonya krizi. “Sosyalizm sonrası” kimlik siyaseti, dolayısıyla siyasetin ontolojisine ilişkin can alıcı bir sorun. Bu bağlamda devlet yönetme biçimi olarak liberal demokrasinin iflası. Sonra, enerji güvenliği, ABD-AB ilişkileri, Rusya-Çin ve Batı kamplaşması...

Yönetemeyenlerden başlayabiliriz. Doğu Bloku çöktükten sonra Ukrayna’nın yönetimini üstlenenler, çöken rejimin mükemmel birer mirasçısı olarak, ülkeyi acımasızca, utanmazca talan etmeye koyuldular, ülke yönetimini resmen yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. Halk ilk 10 yılın şaşkınlığını atlattığından bu yana, sık sık yöneticileri protesto etmekle, daha iyilerini bulmak için devirmek meşgul, ama her seferinde devrilenin yerine gelen hırsızlıkta, beceriksizlikte sahtekârlıkta devrileni aratıyor.


yazını devamini okumak içi "tık"layınız

No comments: